Cine sunt?
Conciliatorii sunt persoane fizice, cu expertiză în domeniul soluționării alternative a litigiilor (SAL). Conciliatorii SAL-Fin, pe lângă expertiza în domeniul SAL trebuie să dovedească o bună înțelegere generală dar și specifică a legislației sectorului financiar nonbancar în care soluționează litigii, precum și a legislației referitoare la protecția consumatorilor.
Cum devin?
Persoanele interesate solicită înscrierea în Registrul conciliatorilor, care se constituie conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar nonbancar (SAL-Fin), în funcţie de domeniul în care deţin competenţele profesionale.
SAL-Fin, prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), asigură organizarea de cursuri de formare profesională a persoanelor care doresc să devină conciliatori, precum și examinarea şi certificarea acestora. Stabilirea structurii de competenţe pe care aceştia trebuie să o aibă se face pe baza unei tematici supuse aprobării Colegiului de coordonare. Click pentru a vedea criteriile de selecție a conciliatorilor.
Ce fac?
Conciliatorii în domeniul financiar nonbancar prestează cu titlu profesional servicii de soluționare alternativă a litigiilor, ajutând părțile implicate în proces, prin negociere și dialog, să ajungă la acorduri reciproc acceptabile pentru soluționarea conflictului, în afara sistemului judecătoresc.
Ce responsabilități au?
-
Îndrumă părțile implicate pentru identificarea soluțiilor reciproc avantajoase;
-
Solicită toate probelor necesare justei soluţionări a cauzei;
-
Dispun măsurile corespunzătoare pentru completarea dosarului reclamației;
-
Evaluează şi apreciează probele administrate în rezolvarea litigiului;
-
Deliberează, propun sau impun, după caz, hotărârile motivate;
-
Emit încheierile care cuprind descrierea faptelor, soluția propusă sau impusă, după caz, și decizia părților în cazul în care părțile nu acceptă soluția propusă;
-
Întocmesc și comunică părților încheierea, hotărârea sau nota de soluționare, după caz;
-
Declară situația de incompatibilitate.
Nivelul onorariilor conciliatorilor se stabilește prin decizie a Consiliului ASF.
Pentru informații complete privind atribuțiile, responsabilitățile și răspunderea conciliatorilor, accesați Regulamentul nr. 4/2016 în secțiunea Legislație/Organizare și funcționare.
Formulare utilizate în activitatea de conciliator:
- Formular 1 -Cerere de soluţionare alternativă a litigiului prin procedura SAL finalizată prin propunerea unei soluţii
- Formular 2 – Cerere de soluţionare alternativă a litigiului prin procedura SAL finalizată prin impunerea unei soluţii
- Formular 3 – Cerere înregistrare conciliator SAL-Fin
- Formular 6 – Declarație de acceptare sau refuz a conciliatorului desemnat în cadrul procedurii de propunerea unei soluții
- Formular 7 – Declarație de acceptare sau refuz a conciliatorului desemnat în cadrul procedurii de impunerea unei soluții
- Formular 8 – Cerere privind retragerea din procedura SAL finalizată cu propunerea unei soluţii